Radionica “Knjižnice za 21. stoljeće”

Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organiziraju radionicu pod nazivom “Knjižnice za 21. stoljeće” koja će se održati u petak, 29. listopada 2021. godine od 10.00 sati u prostoru Stare pekare u Tvrđi.
Radionicu će voditi Ivanka Ferenčić Martinčić iz Narodne knjižnice Virje i Maja Lesinger iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Sudjelovanje na radionicama je besplatno i isključivo za članove Društva koji su uplatili članarinu za 2021. godinu uz obaveznu prijavu na mail adresu tajnika Društva (dinomag@gskos.hr) do 22. listopada 2021. Predviđeno je ukupno trajanje predavanja i radionice u trajanju od 2,5 sata (10.00-12:30 sati).

Naziv radionice:

Društveni trendovi u knjižnicama inspirirani brzorastućom nelojalnom konkurencijom ili Mi to radimo bolje, s knjigama i za manje novaca…

Nelojalna konkurencija je ponašanje sudionika na tržištu koji stječe ili nastoji steći prednost u odnosu na svoje konkurente zavaravajućim, varljivim, nepoštenim, lažnim, prisilnim ili nesavjesnim ponašanjem u trgovini ili trgovini.

Kakve veze ima nelojalna konkurencija s knjižnicom?

Htjeli ili ne htjeli, knjižnice su postale članovi globalnog tržišta u kojem se njihov rad i usluge procjenjuju i validiraju kroz brojne statističke analize, procjene i standarde. Izvješća o radu se pomno seciraju kako bi „građani“ mogli vidjeti na što se troši njihov novac.

Iako su knjižničari svjesni činjenice da statistike ne govore ama baš ništa o kvaliteti njihovog rada i utjecaja na zajednicu, kao i svaki sudionik tržišta, primorani su se natjecati za publiku sa svim ostalim interesnim skupinama u društvu.

Kada govorimo o nelojalnoj konkurenciji knjižnicama, pritom mislimo na: odgojno – obrazovni, turistički, nakladnički i ugostiteljski sektor. Iako se u većini slučajeva s navedenim sektorima mogu ostvariti vrlo plodne i dugotrajne suradnje, ostaje činjenica da ONI i knjižnice vide kao konkurenciju pa se ta suradnja ponekad niti ne razmatra.

U neposrednoj okolini područja djelovanja knjižnice rade pubovi koji održavaju kvizove, zgodni kafići priređuju šarmantne književne susrete, književne večeri, putopisna predavanja i stand up nastupe. Udruge odrađuju edukacije iz raznih vrsta pismenosti a igraonice, rođendaonice i čuvaonice koriste cijeli niz strategija za učenje kroz zabavu poput lova na blago, dramskih aktivnosti i igara i sl.

I dok knjižnice pokušavaju inovativnošću doprijeti do većeg broja korisnika bez dodatne gastro ponude ili pak prostora za pušenje prepreku pronalaze u samom proračunu za svoje aktivnosti a i nekim zakonskim regulativama.

No, ono što Oni nemaju a knjižničari imaju na pretek je inspiracija i kreativnost, pa sve što konkurencija radi, knjižničari mogu bolje i za manje novaca.

Kako smo naše knjižnice prilagodili tom trendu, pokazat ćemo na primjerima.

Radionice:

LARP (Autobusna stanica) – Maja – 9 polaznika, sudionici moraju biti voljni glumiti svoje uloge

Art terapija u knjižnici – Ivanka – metode ekspresivne art terapije, biblioterapije i terapije igrom prilagođene za aktivnosti u knjižnici.