Predavanje AI i knjižnice

American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u suradnji s Društvom knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Filozofskim fakultetom Osijek pozivaju vas na predavanje AI i knjižnice.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Sanda Erdelez u četvrtak, 19. listopada na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Mala vijećnica) u 17.00 sati, a bit će dostupno i putem platforme Zoom preko poveznice https://bit.ly/AIknjiznice. Predavanje će svi zainteresirani moći pratiti i na Facebook stranici American Cornera Osijek.

Tijekom predavanja AI i knjižnice profesorica Erdelez osvrnut će se na ulogu knjižničara u osiguranju kvalitete podataka koji se koriste za izgradnju sustava baziranih na generativnoj umjetnoj inteligenciji (npr. ChatGPT), o raznim načinima na koje knjižničari mogu doprinijeti boljem korištenju umjetne inteligencije, kao i o primjerima upotrebe AI u knjižničarskoj struci.

Prof. dr. sc. Sanda Erdelez, profesorica i dekanica Simmons University (Boston, SAD) u listopadu ove godine boravi u Osijeku u okviru programa Fulbright Specialist te će, uz ovo, na Filozofskom fakultetu u Osijeku, održati još dva javna predavanja za sve članove Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Profesorica Erdelez svoju je akademsku karijeru započela na osječkom Pravnom fakultetu, gdje je magistrirala i radila kao asistentica, prije nego što se kao Fulbrightova stipendistica početkom 90-ih zaputila u Sjedinjene Američke Države, gdje je na Sveučilištu u Sirakuzi doktorirala na temi transfera informacija. Ono čime se bavi danas jesu informacijske znanosti; od uloge informacija u društvu i povezanosti informacija i informacijskih tehnologija, do njihovih utjecaja na ponašanje korisnika.