4. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: riznice zavičajne prošlosti (Osijek, Muzej Slavonije, 16.09.2021.)

Sudionici Okruglog stola.


U četvrtak, 16. rujna 2021. godine u Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku, održan je  4. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: riznice zavičajne prošlosti. Okrugli stol organizirali su Muzej Slavonije, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva, a s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.

Skup je okupio pedesetak sudionika iz Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Požege, Donjeg Miholjca, Bjelovara, Varaždina, Virovitice, a po prvi puta u rad skupa uključile su se i kolegice iz Splita i Šibenika koje su u svojim sredinama pronašle poveznicu s panonskim temama. Skupu su se pridružili iz susjednog Pečuha Silvestar Balić iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, iz Subotice Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Dragan Rokvić iz Gradske biblioteke Subotica sa suradnicima.

Skupu su nazočili Goran i Paula Rem, sin i unuka Vladimira Rema, čiju su ostavštinu predstavili knjižničari iz Gradske knjižnice Slavonski Brod gdje je ona i pohranjena.

Dio sudionika uključio se putem Zoom-a.

Skup je bio planiran za 2020. godinu, ali je uslijed epidemiološke situacije odgođen za ovu godinu. Sudionici su bili izrazito zadovoljni što je unatoč svemu održan kontinuitet organizacije okruglog stola i što su mogli predstaviti svoj rad i dobru praksu u proteklim godinama.

Po završetku službenog dijela skupa sudionici su obišli izložbu 100 godina Hrvatskoga lista u Muzeju Slavonije.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Više fotografija možete pronaći na Facebook stranici Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.


Članovi Komisije za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva.