Bijeg od čitanja: kriza kanona ili kriza čitatelja? Online predavanje

Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pozivaju vas na predavanje prof. dr. sc. Sanje Nikčević pod nazivom Bijeg od čitanja: kriza kanona ili kriza čitatelja?

Predavanje će se održati putem Zoom aplikacije u četvrtak 10. ožujka 2022. u vremenu od 11:00 do 12:00 sati.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail dinomag@gskos.hr do utorka 08. ožujka 2022.

Link za predavanje poslati ćemo vam naknadno.

Kriza čitanja knjiga ili posjeta kazalištu danas se najčešće tumači kao kriza čitatelja/kazališne publike  te se ističe potreba za „obrazovanjem, informiranjem i animiranjem“ čitateljske publike oko toga što je to „vrijedna umjetnost“.  No, pokazalo se da ljudsko biće voli čitati (istraživanja čitanja u osnovnoj školi) a činjenica je da neke epohe u povijesti nemaju ni krizu čitanja ni krizu publike. Tako da današnji problem  nije problem krize čitatelja nego problem  krize kanona ili onoga što se smatra „najvrjednijom“ umjetnosti.

Umjetnost glavne  struje uvijek održava vladajući svjetonazor i afirmira njegovu hijerarhiju vrijednosti društva, kako  u antičko vrijeme, tako i u vrijeme vladavine kršćanskog svjetonazora. Nakon što je iza II. svj. rata zavladao  sekularistički svjetonazor,  nametnuo je glavnoj struji isključivo pobunu i kritiku društva iz ateističkog doživljaja svijeta kao vrijednu poruku koja se šalje.


Današnje stanje suvremene umjetnosti (i bijega publike/čitatelja) posljedica je dva razloga. Prvo „vrijedna“ umjetnost koja slijedi vladajući svjetonazor ne afirmira ništa nego samo ruši vrijednosti starog svjetonazora pa je tako zašla u slijepu ulicu sve jačih uvreda i praznih i dvodimenzionalnih umjetnina. Drugo, unatoč jačini nametanja i sveprisutnosti (mediji, nagrade, festivali…) vladajućeg kanona, on ne odražava svjetonazor većine ljudi, a izbacivši u potpunosti govor o transcendenciji, ne govori o doista važnim temama.
Što učiniti u takvoj situaciji? Imamo li pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti?

Prof. dr. sc. Sanja Nikčević je redovita profesorica u miru, teatrologinja i kazališna kritičarka. Živi u Zagrebu.
Diplomirala je francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala (1998.) s temama o američkoj drami. Radila je kao novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista (1985.-1993.), viša savjetnica za kazalište u Ministarstvu kulture (1996.-1997.), a osnovala je i deset godina (1994. – 2003.) vodila Hrvatski centar ITI–UNESCO. Od 2003. bila je zaposlena na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (voditelj Odsjeka 2004. – 2006.), a od 2007. prelazi na Umjetničku akademiju u Osijeku (voditelj Odsjeka 2007. – 2009.) gdje ostaje do 2021. Od 2017. vanjski predavač na Odjelu komunikologije Katoličkog sveučilišta u Zagrebu.
Predaje kolegije o američkoj i britanskoj drami, kazališnoj kritici te povijest drame i kazališta, a održala je i brojna javna predavanja u zemlji i svijetu.
Aktivna je članica brojnih hrvatskih i međunarodnih udruga kritičara i teatrologa. Bila  je u dva mandata tajnica a zatim u dva mandata i predsjednica (2010.-2019.) HDKKT-a (Hrvatskog društva kazališnih kritičara), bila je članica Glavnog odbora Matice hrvatske (2014.-2018.). Bila je dva puta članica Upravnog odbora svjetskog ITI-ja (2000.-2004.), te član uredničkog vijeća. Dva puta dobila je Fulbrightovu stipendiju za znanstveno usavršavanje (New York, 1995.  i Santa Barbara, 2002).