5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora

U četvrtak, 21. rujna 2023. godine na Filozofskom fakultetu Osijek i u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, održan je 5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora. Okrugli stol organizirali su Filozofski fakultet  Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva, a s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.

Skup je okupio šezdesetak sudionika iz Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Vukovara, Požege, Donjeg Miholjca, Virovitice, Novce Gradiške, a po prvi puta u rad skupa uključile su se i kolegice iz Splita i Šibenika koje su u svojim sredinama pronašle poveznicu s panonskim temama. Skupu su se pridružili iz susjednog Pečuha Silvestar Balić iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, iz Subotice Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Mira Petrovič iz Knjižnice Ivana Potrča u Ptuju u Sloveniji. Dio sudionika uključio se putem Zoom-a.

Po završetku službenog dijela skupa sudionici su obišli izložbu u Muzeju Slavonije Osijek pod nazivom MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Radovi sa skupa bit će objavljeni u tematskom broju časopisa Knjižničarstvo.