3. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje

Dugogodišnja suradnja Osijeka, Pečuha i Subotice dovela je do povezivanja i organiziranja okruglog stola Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora  2014. godine. Tom prilikom potpisan je i ugovor o suradnji između Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Gradske knjižnice Subotica, a donesena je i odluka da se planira i organizira sljedeći, koji je održan već 2016. godine.

U četvrtak, 20. rujna 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku, održan je i 3. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora, ovoga puta s podnaslovom “mjesta susreta i suradnje”. Okrugli stol su ponovo organizirali Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Hrvatsko knjižničarsko Društvo, Komisija za zavičajne zbirke, a s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte. Skup je i ovoga puta imao međunarodni karakter. Kroz 11 izlaganja svoja iskustva u radu sa zavičajnom građom i bavljenja zavičajnim temama, osim domaćih, slavonskih snaga iz Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda prikazali su Silvestar Balić iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Dragana Petrić iz Narodne biblioteke “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke, Marina Krpan Smiljanec iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, Marija Bartolić iz  Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića, a po prvi puta skupu je nazočila gošća iz Bosne i Hercegovne, Esma Bajraktarević Rožman, voditeljica zavičajnog odjela Biblioteke Sarajeva.

Zaključci skupa su da treba održati kontinuitet u održavaju okruglog stola, okupljanje dobrih praksi ne bi li ostvareni rezultati bili pretraživi i dostupni što širem krugu korisnika, jedna od budućih tema trebala bi biti rješavanje pitanja autorskih prava te obnavljanje projekta suradnje “S obje strane granice”.

Po završetku službenog dijela skupa sudionici su obišli izložbu Valpovački vlastelini Prandau-Norman u Muzeju Slavonije Osijek.

DSC05938